Titols i resum a tot arreu

Dijous 20 de Febrer - Passejant pel Cel

Secció Passejant pel Cel a carrec de Pere Closas, soci d'ASTER.
Ja fa cinc anys que vam encetar aquesta secció, amb la voluntat de comentar a l'aula alguns dels objectes del cel que fossin observables en les dates al voltant de cada sessió i a l'abastde telescopis modestos en cels no excessivament foscos.
Possiblement una part significativa d'aquests objectes s'han comentat en alguna de les sessions.
Queda, a més, una sèrie de llistes d'objectes, accessibles a la web d'Aster. Tots coneixem la repetició anyal dels objectes que no són del sistema solar, cosa que fa aquestes llistes aprofitables.
Ha arribat, potser, el moment de donar a la trobada mensual un caire diferent.
He pensat que potser podria tenir interès una aproximació un puntet més quantitativa de l'habitual. L'Astronomia, especialment en el seu vessant d'afició. és certament una ciència d'observació. Però hi ha càlculs no complicats, a l'abast dels coneixements de matemàtiques de la majoría de nosaltres, la realització dels quals potser ens ajudaria a gaudir més de l'afició.
Posaré un exemple: Llegim en un article "Si la galàxia fos de la mida d'un camp de futbol, el forat negre central tindria la mida d'una bactèria". I la pregunta és simplement saber si aquesta informació és raonable o si ens estan aixecant la camisa.
O un altre exemple. Hem sentit explicar la història d'Henrietta Leavitt, la descobridora de la relació període-magnitud absoluta de les estrelles cefeides. ¿No és raonable pensar que disposar de dades i repetir els seus càlculs, apart de donar-nos millor coneixement, ens ajudaria a valorar la feina d'aquelles poc valorades pioneres?
Proposo comentar i definir entre tots un nou possible enfocament  de l'activitat amb les persones que vulguin participar en la sessió del proper XXXX de febrer.
I si ens sobra temps, proposo realitzar un experiment que potser ens ajudarà a comprendre la raó per la qual en la fòrmula de les magnituds estel·lars hi apareixen els logaritmes. Em permetré demanar als assistents una participació activa en l'experiència.
19.00 hores

 

Data: 20/02/2020
Hora: 19 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: Seu d'Aster
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Més sobre...: passejant pel cel

Activitats previstes