Titols i resum a tot arreu
Dissabte 17 de febrer a les 10h: Taller solar (Pràctic) a la Pl. Mireia

A càrrec de Judith Ardèvol, Pere Closas i Jordi Marco, socis d'Aster.
Iniciem aquestes trobades mensuals enfocades a formar els socis perquè puguin fer divulgació durant les observacions públiques solars. Practicarem el muntatge i ajust dels telescopis d'Aster per a observar el sol (no calen coneixements previs ni telescopi propi). Les primeres sessions estaran enfocades a practicar per a les observacions públiques. Així tots els participants muntaran, ajustaran i desmuntaran els telescopis. També s'explicarà quina informació donem als visitants en cada tipus de telescopi, perquè així se'ls pugui atendre tant si s'està en un telescopi com si s'està donant suport.
En acabar cada sessió, tots aquells que puguem anirem a fer un vermut abans de marxar.
En properes sessions també ens introduirem en el seguiment solar. Els nostres socis especialistes en seguiment solar ens explicaran com comptar les taques, fer reports... Possiblement això ho començarem amb una classe teòrica a la Seu, i després ja farem sortides un cop al mes per a practicar com fer el seguiment del Sol.
Us animem a participar-hi!
Segons la meteorologia mireu la web/slack abans de sortir per si hi ha algun canvi.

 
Data: 17/02/2024
Hora: 10 : 00
Localització: Plaça Mireia, Esplugues de Llobregat
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dijous 15 de febrer a les 19h: Conferència: "Un viatge (galàctic) als descobriments aconseguits fins ara per la missió Gaia" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Dra. Francesca Figueras, Departament de Física Quàntica i Astrofísica, Universitat de Barcelona
Ex-presidenta de la SEA (Sociedad Española de Astronomia).
"El passat 19 de desembre es van complir 10 anys del llançament de la missió Gaia de l’Agència Espacial Europea. Han estat anys plens d’èxits tecnològics i científics, on tota la comunitat astronòmica, amateurs i professionals, hem pogut gaudir d'unes dades de qualitat sense precedents. Estem usant aquestes dades en molts camps de l’astronomia, des del sistema solar fins l’extragalàctic i, arribats a aquest punt, podem abordar el repte de fer balanç dels descobriments científics aconseguits fins ara. En aquesta tertúlia comentarem les noves descobertes, des de la detecció dels forats negres més propers fins el missatge que rebem dels quàsars més llunyans. També examinarem quines han estat les sorpreses que posen en qüestió els models físics fins ara establerts, tant pel que fa a la física estel·lar i els interiors de les nanes blanques com a mateixa existència de la matèria fosca. I, no menys important, comentarem quins són els desafiaments que aquestes dades, i les que aviat arribaran, ens plantegen en el treball col·laboratiu d'avençar en el camp de l’astronomia galàctica."

 
Data: 15/02/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimecres 14 de febrer a les 19h: Curs d'astrofotografia

Inici del curs d'astrofotografia.
informació: https://www.aster.cat/mm/file/2024/ASTER - Curs Astrofotografia - 2024.pdf

 
Data: 14/02/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Seu d'Aster
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Consultar enllaç
Dimarts 13 de febrer a les 19h: Conferència "L’astrologia: Què ens cal saber als astrònoms? Un resum d’estudis empírics" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Jordi Bozzo Mulet, soci i expresident d’Aster, Doctor en Biologia i Màster en Astronomia i Astrofísica. 
"Probablement no hi ha res que tregui més de polleguera a un astrònom que el confonguin amb un astròleg, aquells que es dediquen als horòscops i els signes del zodíac. Però pocs astrònoms sabrien descriure l’astrologia amb un mínim de coneixement, ni sabrien dir quines dades experimentals i estudis empírics hi ha que rebatin l’una contra l’altra. “Coneix el teu enemic”, va dir Sun Tzu, el pensador i estratega xinès cap a l'any 500 abans de la nostra era. Amb aquesta intenció, es presenta una xerrada on s’expliquen els trets característics de l’astrologia i s’ofereix una introducció als més de 1000 estudis existents que han posat a prova les tesis astrològiques."

 
Data: 13/02/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dijous 8 de febrer a les 19h: Conferència "Els propers eclipsis de Sol a la península ibérica" (Presencial i seguiment online)

Ponent: Josep Masalles, soci d'Aster.
"Els propers anys 2026, 2027 i 2028 podrem gaudir a prop de casa nostra d'un dels espectacles més meravellosos de la Natura com són els Eclipsis totals i anulars de Sol.
El darrer eclipsi total de Sol que es va poder observar a la península va ser al 1905 i ara podrem gaudir de la seva observació el 12 d'agost del 2026 i el 2 d'agost del 2027. A més a més hi haurà un eclipsi anular el 26 de gener de 2028.
En la conferència explicarem el fenomen astronòmic i com programar-lo, observar-lo amb seguretat, realitzar fotografies i en definitiva com gaudir i viure l'important esdeveniment."

 
Data: 08/02/2024
Hora: 19 : 00
Localització: Presencial i seguiment online
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)
Dimarts 6 de febrer a las 19h Astrofotografía (Online i seguiment presencial)

A càrrec de José Muñoz, soci d'Aster
Reunió informal, al estil de les trobades que es realitzaven cada dimarts al local, on s'ensenyen i es comenten les fotos realitzades, es pregunten dubtes, es comenta l'actualitat, i es passa una bona estona parlant d'astronomia.  
 
Data: 06/02/2024
Hora: 19 : 00
Duració: 2 Hores 
Localització: Online i seguiment presencial
Contacte: activitats@aster.cat
Telèfon: 93 451 44 88
Cost: Activitat per a socis (gratuïta)