VilaUrania_Visites, VillaUrania_Conferencies, Visites, assemblees, conferencias, cursos, efemerides, exposiciones, sortida, tallers - Febrer de 2019

Febrer de 2019

VilaUrania_Visites, VillaUrania_Conferencies, Visites, assemblees, conferencias, cursos, efemerides, exposiciones, sortida, tallers Calendari
Dissabte, 2 de Febrer
Hora: 16:30 - 23:30
Lloc: Pujalt (Alta Anoia)
Resum: SORTIDA D'OBSERVACIÓ A PUJALT
Descripció: <span style='font-size:14px;'><span style='font-family:verdana,geneva,sans-serif;'><strong>Dissabte 2 de febrer&nbsp;-&nbsp;Sortida d&#39;observaci&oacute; de cel profund a Pujalt (Alta Anoia)</strong>Observatori Meteorol&ograve;gic i Astron&ograve;mic de Pujalt (Alta Anoia)

Com sempre, la sortida est&agrave; condicionada per la meteorologia.

Abans de sortir cal consultar la web:&nbsp;<a href='http://www.aster.cat/'>www.aster.cat</a>

16.30&nbsp;hores</span></span>
Dimarts, 5 de Febrer
Hora: 19:00 - 21:00
Lloc: Seu d&#039;Aster
Resum: SECCIÓ D&#039;ASTROFOTOGRAFIA
Descripció: <p><span style='font-size:14px;'><span style='font-family:verdana,geneva,sans-serif;'><strong>Dimarts&nbsp;5&nbsp;de febrer&nbsp;-&nbsp;Secci&oacute; d&#39;Astofotografia&nbsp;</strong>A c&agrave;rrec de Jose Mu&ntilde;oz, soci d&#39;Aster.

Monogr&agrave;fic de treballs fotogr&agrave;fics realitzats sobre el cometa 46p Wirtanen. Menci&oacute; especial per als treballs aportats pel nostre company Ram&oacute;n Naves. Tanmateix, s&#39;anima als companys que hagin fet fotografies, videos o alguna altra activitat referent al cometa les aportin/comparteixin tamb&egrave;.

19.00 hores</span></span></p>
Dijous, 7 de Febrer
Hora: 19:00 - 21:00
Lloc: Centre Cívic Guinardó
Resum: CONFERÈNCIA: &quot;ASTRÒNOMES: EN LA FOSCOR DE LA HISTÒRIA&quot;
Descripció: <span style='font-size:14px;'><span style='font-family:verdana,geneva,sans-serif;'><strong>Dijous 7 de febrer - Confer&egrave;ncia: &quot;Astr&ograve;nomes: en la foscor de la hist&ograve;ria&ldquo;</strong>Ponent: N&uacute;ria Zubiri, s&ograve;cia d&#39;Aster.

&quot;L&rsquo;onze de febrer es commemora el dia internacional de la dona cient&iacute;fica. Amb aquesta ocasi&oacute; retrem homenatge a unes astr&ograve;nomes que pel seu desenvolupament cient&iacute;fic no els va tocar viure en el moment m&eacute;s adequat. Unes ho van assumir, altres s&rsquo;hi van enfrontar, altres n&rsquo;hi van treure partit i poques s&rsquo;hi van resignar. Unides per les dificultats i la invisibilitat van tirar endavant amb el seu somni: estudiar, fer ci&egrave;ncia i canviar el nostre enteniment de l&rsquo;univers.

19:00 hores&nbsp;

V&iacute;deo <a href='https://youtu.be/oGirX-oUFn8' target='_blank'>Aqu&iacute;</a></span></span>
Dissabte, 9 de Febrer
Hora: 10:00 - 17:00
Lloc: Centre Cívic Guinardó
Resum: XERRADA I OBSERVACIÓ SOLAR AL CENTRE CÍVIC GUINARDÓ
Descripció: <span style='font-size:14px;'><span style='font-family:verdana,geneva,sans-serif;'><strong>Dissabte 9 de febrer &ndash; Xerrada i observaci&oacute; solar al Centre C&iacute;vic del Guinard&oacute;</strong>Dintre de la celebraci&oacute;, a l&rsquo;esmentat Centre C&iacute;vic, del &ldquo;Dia de la Ci&egrave;ncia al Guinard&oacute;&rdquo;, el nostre company Jaume Roca far&agrave; una breu xerrada sobre el Sol, com a preludi d&rsquo;una observaci&oacute; solar que es far&agrave; seguidament amb la col&middot;laboraci&oacute; d&rsquo;uns quants socis de la nostra Agrupaci&oacute;.

10:00 hores</span></span>
Dilluns, 11 de Febrer
Hora: 19:00 - 21:00
Lloc: Seu d&#039;Aster
Resum: ACTE DE BENVINGUDA ALS NOUS SOCIS
Descripció: <p><span style='font-size:14px;'><span style='font-family:verdana,geneva,sans-serif;'><strong>Dilluns 11 de febrer - Acte de benvinguda als nous socis</strong>Celebraci&oacute; a la nostra seu de l&#39;acte de benvinguda als nous socis que s&#39;han integrat a la nostra Agrupaci&oacute; en el darrer any. Farem una presentaci&oacute; de la nostra Entitat i de la seva hist&ograve;ria i aprofitarem per comentar les possibilitats per desenvolupar encara m&eacute;s, la nostra afici&oacute;. En finalitzar l&#39;acte, hi haur&agrave; un petit pica-pica, on podrem canviar impressions en un ambient m&eacute;s dist&eacute;s.

Tots els socis, tant antics com novells, esteu convidats a participar-hi.

19:00 hores</span></span></p>
Dimarts, 12 de Febrer
Hora: 19:00 - 21:00
Lloc: Centre Cívic Vil·la Urània
Resum: CONFERÈNCIA: &quot;COMAS I SOLÀ ENCARA DESCONEGUT&quot;
Descripció: <span style='font-size:14px;'><span style='font-family:verdana,geneva,sans-serif;'><strong>Dimarts 12 de febrer -&nbsp;Confer&egrave;ncia &ldquo;Comas i Sol&agrave; encara desconegut&rdquo;</strong>Ponent:&nbsp;&nbsp;Ricard Martinez, soci i ex-president d&rsquo;Aster

&quot;Comas i Sol&agrave;, malauradament, segueix sent actualment&nbsp;un desconegut per alguns astr&ograve;noms i tamb&eacute; per a molts&nbsp;aficionats a la ci&egrave;ncia. En la denominada &quot;Edad de Plata de la Ciencia Espa&ntilde;ola&quot;, del primer ter&ccedil; del segle XX, va ser un actiu representant de la Regeneraci&oacute; Cient&iacute;fica. La mort de Comas i Sol&agrave; el 1937 en plena guerra civil va generar una impressionant manifestaci&oacute; de dol, semblant a la manera que els anglesos honoren els seus genis (Isaac Newton, Charles Darwin i recentment Stepehn Hawking). La ciutat de Barcelona va sortir al carrer per dir adeu&nbsp;a un dels seus cient&iacute;t&iacute;fics m&eacute;s estimats. Qu&egrave; va passar despr&eacute;s?. La xerrada pret&eacute;n aportar dades sobre la seva vida i l&#39;obra i tamb&eacute; indagar les possibles causes que per a&nbsp;gent de cultura mitjana&nbsp; i fins i tot alta, continu&iuml; sent encara un desconegut. &quot;

Adjuntem invitaci&oacute;:&nbsp;<a href='http://www.aster.cat/mm/image/CONFERENCIES/2019/2019_02_12%20XERRADA%20RICARD%20MART%C3%8DN4EZ_12_febrer_2019.jpg'>Confer&egrave;ncia20190212 .jpg</a></span></span>
Hora: 19:00 - 21:00
Lloc: Seu d&#039;Aster
Resum: SECCIÓ DE SELENOGRAFIA
Descripció: <p><span style='font-size:14px;'><span style='font-family:verdana,geneva,sans-serif;'><strong>Dimarts 12 de febrer -&nbsp;Secci&oacute; de Senelografia&nbsp;</strong>A c&agrave;rrec de Josep M&ordf; Mor&eacute;n, soci d&#39;Aster.

Taller destinat a fomentar l&rsquo;inter&egrave;s pel nostre sat&egrave;l&middot;lit, ampliar i aprofundir en aspectes del coneixement b&agrave;sic de la Lluna, tant de la seva din&agrave;mica com de la seva orografia, con&egrave;ixer la ubicaci&oacute; dels seus principals accidents i altres aspectes d&#39;inter&egrave;s.

En aquesta ocasi&oacute; tractarem els temes seg&uuml;ents:

- Orografia Lunar

- Con&egrave;ixer la Lluna I - Els Mars, ubicaci&oacute; i caracter&iacute;stiques

- Exercici pr&agrave;ctic - Mesurar l&#39;al&ccedil;ada d&#39;una muntanya des d&#39;una fotografia

- Webs interessants pel desenvolupament de la nostra afici&oacute;

19.00 hores &nbsp;</span></span></p>
Divendres, 15 de Febrer
Hora: 19:00 - 21:00
Lloc: Mirador de Sant Pere Martir, Plaça Mireia
Resum: SORTIDA D&#039;OBSERVACIÓ DE LA LLUNA
Descripció: <span style='font-size:14px;'><span style='font-family:verdana,geneva,sans-serif;'><strong>Divendres 15 de febrer - Sortida d'observació de la LLuna - Sant Pere Màrtir (Collserola)</strong>A càrrec de Josep Mª Morén, soci d'Aster.

La Lluna estarà en l'onzè dia de la seva llunació i a una distància de la Terra de 361.680 km. 

S'acompanya proposta d'observació, si la voleu consultar, feu clik <a href='http://www.aster.cat/mm/file/Dia%20Lunar%2011%2C00%20-%20Sortida%2015-02-19.pdf'>aquí</a>.

També serà visible Mart fins a les 22:00 aproximadament.

L'hora de trobada serà a les 19:00 hores al mateix lloc de l'observació, Plaça Mireia d'Esplugues de Llobregat - Sant Pere Màrtir - Collserola, (Latitud: 41.393808 (41º 23' 37.71' N) Longitud: 2.093853 (2º 5' 37.87' E) o bé, a la Diagonal cantonada John M. Keynes, a les 18:30 per els que no sàpiguen anar-hi o no tinguin cotxe. 

Seria convenient que les persones interessades en assistir a l'observació, i que vagin a la Diagonal, ho comuniquin al correu electrònic jmorenbr@gmail.com indicant si venen amb cotxe o no, per poder fer previsions de places. 

Com sempre, la sortida està condicionada per la meteorologia.

Abans de sortir cal consultar la web: <a href='http://www.aster.cat/'>www.aster.cat</a></span></span>

 
Dilluns, 18 de Febrer
Hora: 19:00 - 20:00
Lloc: Seu d&#039;Aster
Resum: Curs Posem en marxa el telescopi
Descripció: <span style='font-size:14px;'><u><strong>Curs &quot;Posem en marxa el telescopi&quot;</strong></u>Degut a l&#39;&egrave;xit de la passada edici&oacute;, Aster torna a organitzar un altre curs &quot;Posem en marxa el telescopi&quot;.

Adre&ccedil;at a aquelles persones que desitgen iniciar-se en la cerca i localitzaci&oacute; d&rsquo;objectes astron&ograve;mics a trav&eacute;s del telescopi.

El curs combina la presentaci&oacute; d&rsquo;una base te&ograve;rica indispensable amb els aspectes pr&agrave;ctics de muntatge i posada en estaci&oacute; del telescopi i es completa amb una sortida d&rsquo;observaci&oacute; astron&ograve;mica.<strong>Dates: 1</strong>8, 20 i 22 de febrer de 2019Per veure el temari, preus i m&eacute;s informaci&oacute;: &nbsp;<a href='/mm/file/2019/ProgramaTelescopi_CursFeb19_V7.pdf' onclick='_gaq.push(['_trackEvent', 'Curstelescopi', 'noticia'])' target='_blank'>premeu aqu&iacute;</a>La reserva de places es pot fer enviant un missatge a despatx@aster.cat especificant:

Nom de la persona assistent, tipus de telescopi de qu&egrave; disposa. Per orientaci&oacute; dels professors seria convenient saber edat, estudis i coneixements previs d&rsquo;Astronomia de la persona inscrita.</span>&nbsp;
Dimarts, 19 de Febrer
Hora: 19:00 - 21:00
Lloc: Seu d&#039;Aster
Resum: CONFERÈNCIA: &quot;ALGUNES QÜESTIONS RELATIVES A L’ANÀLISI DE MISSIONS INTERPLANETÀRIES&quot;
Descripció: <span style='font-size:14px;'><span style='font-family:verdana,geneva,sans-serif;'><strong>Dimarts 19 de febrer -&nbsp;&nbsp;Confer&egrave;ncia &quot;Algunes q&uuml;estions relatives a l&#39;an&agrave;lisi de missions interplanet&agrave;ries&quot;</strong>Ponent: Gerard G&oacute;mez. Departament de Matem&agrave;tiques i Inform&agrave;tica. Universitat de Barcelona.

&quot;En aquesta xerrada farem un rep&agrave;s a l&#39;an&agrave;lisi d&#39;algunes missions interplanet&agrave;ries com ara: SOHO, Genesis, Gaia, Herschel, Plank o Chang&#39;e. L&#39;an&agrave;lisi de missi&oacute; s&#39;ocupa de la determinaci&oacute; de l&#39;&ograve;rbita nominal a la&nbsp;qual ha d&#39;arribar el sat&egrave;l&middot;lit artificial, del c&agrave;lcul de l&#39;&ograve;rbita de&nbsp;transfer&egrave;ncia des de la Terra i de les maniobres que cal fer per mantenir&nbsp;el sat&egrave;l&middot;lit en l&#39;&ograve;rbita desitjada i amb l&#39;orientaci&oacute; adequada.Veurem algunes de les maniobres que es poden fer quan el sat&egrave;l&middot;lit disposa&nbsp;d&#39;una vela solar o quines s&oacute;n les maniobres de proximitat quan la missi&oacute;&nbsp;l&#39;han d&#39;assolir diversos sat&egrave;l&middot;lits volant en formaci&oacute;.&quot;Adjuntem invitaci&oacute;:&nbsp;<a href='http://www.aster.cat/mm/image/CONFERENCIES/2019/2019_02_19%20gerard%20gomez.jpg'>Confer&egrave;ncia20190219 .jpg</a></span></span>
Dijous, 21 de Febrer
Hora: 19:00 - 21:00
Lloc: Seu d&#039;Aster
Resum: SECCIÓ D&#039;ESTUDI DE L&#039;UNIVERS 1
Descripció: <p><span style='font-size:14px;'><span style='font-family:verdana,geneva,sans-serif;'><strong>Dijous&nbsp;21 de febrer&nbsp;- Secci&oacute; 1 d&#39;estudi de l&#39;Univers</strong>A c&agrave;rrec de Josep Bordes, soci d&#39;Aster

GAIA I ELS N&Uacute;VOLS DE MAGALLANES

- La sonda GAIA, a m&eacute;s&nbsp;d&#39;anar realitzant el mapa de quasi 1.700 milions d&#39;estrelles de&nbsp;La Via L&agrave;ctia&nbsp;amb posicions i moviments, tamb&eacute; s&#39;ha dedicat als N&uacute;vols de Magallanes.

- Col&middot;lisi&oacute; o pertorbaci&oacute; entre el Gran i el Petit N&uacute;vol de Magallanes?

- El cord&oacute; que uneix les dues petites gal&agrave;xies.

- L&#39;atracci&oacute; gravitat&ograve;ria entre La Via L&agrave;ctia i els N&uacute;vols de Magallanes

- La Nebulosa de la Tar&agrave;ntula, una de les regions m&eacute;s actives de formaci&oacute; d&#39;estrelles&nbsp;de tot el Grup Local.

- Les estrelles que es desplacen a gran velocitat.

19.00 hores</span></span></p>
Dimarts, 26 de Febrer
Hora: 19:00 - 21:00
Lloc: Seu d&#039;Aster
Resum: SECCIÓ PASSEJANT PEL CEL
Descripció: <p><span style='font-size:14px;'><span style='font-family:verdana,geneva,sans-serif;'><strong>Dimarts 26 de febrer&nbsp;- Secci&oacute; Passejant pel cel</strong>A c&agrave;rrec de Pere Closas, soci d&#39;Aster

Propostes d&rsquo;observaci&oacute; a les constel&middot;lacions Gemini, Auriga i Monoceros

19.00 hores</span></span></p>

Gràcies a PHP iCalendar