Titular notícies

CONFERÈNCIA - TROBADA: FOTOGRAFIANT L'INVISIBLE: PRIMERA IMATGE D'UN FORAT NEGRECONFERÈNCIA - TROBADA A COSMOCAIXA
FOTOGRAFIANT L'INVISIBLE: PRIMERA IMATGE D'UN FORAT NEGRE


Els forats negres, els objectes més extravagants predits per la teoria de la relativitat general d’Einstein, són regions de l’espai de la qual l’enorme massa produeix la singularitat o “forat” on la gravetat és tan alta que ni tan sols la llum pot escapar. Aquest mes d'abril s'ha aconseguit fotografiar per primera vegada a un d'ells, després d'unir els senyals rebuts pels diferents radiotelescopis que conformen el Telescopi Horitzó de Successos, un telescopi virtual tan gran com tota la Terra.
Aquest forat negre, la imatge del qual ha estat captada gràcies a una col·laboració internacional de més de 200 astrofísics, es troba a uns 55 milions d'anys llum de la Terra, al centre de la galàxia M87, i en la seva imatge s'aprecia l'horitzó de successos delineat per la llum de la matèria que gira al seu voltant. L'anell de llum és tan gran com 20 sistemes solars, i només pot estar produït per un forat negre tan immens com 6.500 milions de vegades la massa del nostre Sol.
L'astrofísic José Luis Fernández Gómez, investigador de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia (CSIC), membre del consorci internacional Event Horizon Telescope i principal desenvolupador d'uns dels algoritmes informàtics usats en l'obtenció de la imatge del forat negre, ens explicarà els detalls de aquesta fita astronòmic.
Entrades a: https://cosmocaixa.es/ca/fichaactividad?entryId=172260

Últimes Notícies