Titular notícies

ARTICLE PUBLICAT A LA REVISTA ASTRONOMY & ASTROPHYSICS


RAMON NAVES , SOCI D'ASTER, PARTICIPA A L' ARTICLE PUBLICAT A LA REVISTA ASTRONOMY & ASTROPHYSICS, JUNTAMENT AMB ENRIQUE HERRERO, J.C. MORALES I IGNACI RIBAS, DE L'INSTITUT DE CIÈNCIES DE L'ESPAI (CSIC-IEEC),  EL 6 D'OCTUBRE DEL 2010, SOBRE L'EXOPLANETA WASP 33 b (HD 15082).  Veure vídeo        Animació de Ramon Naves
Veure article complert
activitat per a socis

El dissabte passat, dia 9 d'octubre, ens vam ajuntar unes 30 persones per a la conferència del Ramon Naves.

La sessió s'havia plantejat com una sortida per l'observació visual del cometa 103 P. I per completar la jornada s'havia previst una explicació incial del Ramon: unes pinzellades de l'expert sempre ajuden a mirar amb altres ulls allò que es veu, potser a descobrir-hi visualment algun detall que passaria desapercebut, potser a fer memòria de coses més o menys sabudes que són de bon recordar el moment de posar l'ull al telescopi.

Ni el comportament del cometa, més difícil per a l'observació visual que inicialment s'havia previst, ni la meteorologia van fer possible la observació.

Una publicació recent a Astronomy & Astrophysics va donar un sentit nou a la trobada: es tracta d'una Letter to editor, en què apareix la signatura del Ramon juntament amb la de tres astrònoms professionals.
El seu títol "WASP-33: the first delta-Scuti exoplanet host star and evidence of star-planet interactions"  Veure el video     Animació R. Naves

A la conferència el Ramon ens va explicar la cronologia de la troballa, que passa per l'observació d'una oscil.lació anòmala que apareix a la corba de llum, que ell mateix va ser el primer a detectar, per la cerca d'altres observacions del mateix exoplaneta, pel contacte amb el món professional, pel càlcul que ha fet palesa l'existència d'interaccions entre l'exoplaneta i la seva estrella hoste i i finalment, per la formulació de possibles hipòtesis per explicar aquesta interacció. Paral.lelament a l'explicació dels fets transmetia també la il.lusió de la trobada.

Algú comentava que benvinguts els núvols que en suspendre l'observació van fer possible que la trobada s'allargués quasi bé dues hores, que es van fer curtes per a la majoria dels participants. L'aplaudiment final va ser testimoni de la satisfacció dels assistents i de la felicitació per la feina ben feta que voliem transmetre al nostre company.

Pere Closas

 

Últimes Notícies