Titular notícies
Divendres 30 Abril 2021
El 5 de mayo tendrá lugar una jornada online para conocer el proyecto Sonidos del Cielo en el que participa la UPM. Un equipo multidisciplinar formado por informáticos, astrónomos, educadores y aficionados, ha utilizado la tecnología para involucrar a los ciudadanos en la clasificación de meteoros y, además, hacer más accesible dicha tarea para el público infantil y personas con discapacidad visual.

Os dejo el enlace con toda la información detallada.
https://www.upm.es/UPM/SalaPrensa/Noticias?id=b41b0570fb719710VgnVCM10000009c7648a____&fmt=detail&prefmt=articulo

Si queréis participar, no olvidéis de inscribiros. El enlace de la inscripción está al final del artículo.

Dimecres 28 Abril 2021

INSCRIU-TE AQUI
ACCEDEIX AL TEMARI

Del 12 de maig al 11 de juny,
ASTER, Agrupació Astronòmica de Barcelona, organitza ON-LINE, el 57è Curs d’Iniciació a l’Astronomia. Aquesta edició del curs posa l’accent en donar, d´una manera planera i amena, una visió amplia, completa i actual de l´Astronomia en tots els seus àmbits, tant en el vessant teòric com en el pràctic.

El Curs va dirigit a qualsevol persona interessada per l’Astronomia, sigui quin sigui el seu nivell previ de coneixements sobre la matèria.

L’horari de les classes teòriques on-line, seran de 19 a 20h aproximadament.

El nombre de places, no està limitat en principi, llevat de causes externes ocasionals que així ho aconsellessin.Per veure el temari, preus i més informació:  premeu aquí

La reserva de places es pot fer fins al 11 de maig enviant un missatge a despatx@aster.cat o també en el web: http://www.aster.cat/forms/CIni57


 

Dimecres 28 Abril 2021
Dimarts 4 de maig a les 18:30h: Conferència al CCCB "Josep Comas i Solà i els seus estudis sobre Mart"

Ponent: Ricard Martínez.
 
Vols conèixer la recerca científica que Josep Comas i Solà va fer a principis del segle XX? Ricard Martínez, membre d’ASTER, Associació Astronòmica de Barcelona i especialista en la figura de l’astrònom català, ens n’explica els mètodes d’observació i les aportacions al coneixement sobre Mart.

En els seus primers treballs de joventut Comas i Solà va defensar les tesis del nord-americà Percival Lowell d'un Mart ple de canals artificials construïts per formes de vida intel·ligent. Posteriorment, i gràcies a les seves observacions, es va mostrar contrari a aquestes idees i va ser considerat internacionalment com un dels primers astrònoms a aportar coneixement científic que desmuntés la teoria de Lowell.

L'exposició «Mart. El mirall Vermell» recull material de treball d’aquest notable astrònom, primer director de l’Observatori Fabra, que va dedicar tota la seva vida a l’estudi i divulgació científica del Sistema Solar.

DATA I HORARI: El 4 de maig del 2021  18.30h
Preus:  Gratuït amb reserva
ESPAI: Estació Ares
https://www.cccb.org/ca/activitats/fitxa/ricard-martinez/235864

 

Dimarts 27 Abril 2021
Dimarts 25 de maig a les 19h: Conferència "Estudiant l'Univers en raigs gamma de molt alta energia"
 
Ponent: Marc Ribó. Catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la UB i membre de l’ICCUB i l'IEEC. Director de l’Observatori del Montsec (OAdM).  Membre de les col·laboracions MAG i CTA. Ha publicat més de 350 articles, algun d’ells en les revistes Nature i Science.
 
"Els nostres ulls perceben llum en un petit rang de l'espectre electromagnètic, però en l'Univers hi ha multitud de fenòmens que només podem entendre bé si considerem dades en diferents longituds d'ona. El 1989 es va obrir la finestra dels raigs gamma de molt alta energia, que ens permet estudiar fenòmens extrems de l'Univers. Es farà un breu repàs dels fenòmens físics que poden donar lloc a emissió de raigs gamma de molt alta energia i de com els detectem. També dels principals objectes coneguts tant a la Galàxia com en l'Univers proper i d'alguns estudis que podem fer de física fonamental. S’explicarà l'estat actual del Cherenkov Telescope Array (CTA), que és l'observatori terrestre de raigs gamma de molt alta energia de nova generació que s’està construint i que promet un futur brillant en aquest camp de l'astrofísica.".

Dilluns 26 Abril 2021
René Duffard, investigador del IAA-CSIC.
29 de abril de 2021, a las 20:00h

Difusión a través del canal de YouTube de FAAE

En esta charla, que organiza la FAAE, se presenta la técnica de las ocultaciones estelares para su uso en el estudio de asteroides y TNOs. 
Cuando uno de estos cuerpos pasa frente a una estrella, al determinar con precisión el tiempo de desaparición y aparición, es posible caracterizar con muy alta precisión la forma del objeto que oculta. 
Se mostrará cómo se hace la predicción, la observación y la interpretación de los datos. 
Éstas son observaciones que se pueden realizar sin problemas con un telescopio pequeño y una buena cámara CCD o de vídeo. Es una excelente técnica para trabajos en el ámbito Pro-Am.

Feed RSS de notícies