Titular notícies
Dimarts 27 Abril 2021
Dimarts 25 de maig a les 19h: Conferència "Estudiant l'Univers en raigs gamma de molt alta energia"
 
Ponent: Marc Ribó. Catedràtic d’Astronomia i Astrofísica de la UB i membre de l’ICCUB i l'IEEC. Director de l’Observatori del Montsec (OAdM).  Membre de les col·laboracions MAG i CTA. Ha publicat més de 350 articles, algun d’ells en les revistes Nature i Science.
 
"Els nostres ulls perceben llum en un petit rang de l'espectre electromagnètic, però en l'Univers hi ha multitud de fenòmens que només podem entendre bé si considerem dades en diferents longituds d'ona. El 1989 es va obrir la finestra dels raigs gamma de molt alta energia, que ens permet estudiar fenòmens extrems de l'Univers. Es farà un breu repàs dels fenòmens físics que poden donar lloc a emissió de raigs gamma de molt alta energia i de com els detectem. També dels principals objectes coneguts tant a la Galàxia com en l'Univers proper i d'alguns estudis que podem fer de física fonamental. S’explicarà l'estat actual del Cherenkov Telescope Array (CTA), que és l'observatori terrestre de raigs gamma de molt alta energia de nova generació que s’està construint i que promet un futur brillant en aquest camp de l'astrofísica.".

Dissabte 3 Abril 2021
Dissabte 17 d'abril les 21:00 fins a les 23:00 hores:  Sortida d'observació 

A càrrec de José Muñoz. soci d'Aster.
Veurem des de la finestra que ens obre internet, el cel de Barcelona a través del telescopi del Jose.
Si hi ha algun canvi, es comunicarà al canal de l'Slack #sortides-online-de-observacio i a la web.
link de connexió del youtube https://www.youtube.com/watch?v=DaBE3TQEBKE.
 

Divendres 26 Març 2021
Dimarts 13 d'abril a les 19h: Conferència "Espectacles de la Natura amb mirada científica: Aurores Boreals"
Ponent: Josep Masalles Román, soci d'Aster
"La Natura, en el nostre planeta, ens presenta llocs de gran bellesa i fenòmens espectaculars que són apreciats per tothom. Menys coneguda per la majoria de la població, majoritàriament urbana, és la bellesa del Cosmos. La Lluna, els planetes, els cometes, les nebuloses, les galàxies, etc. són d’una gran bellesa. I també ho són fenòmens astronòmics que podem observar, com els eclipsis, els trànsits, les ocultacions, les sortides i postes de Sol, etc. Tots aquests fenòmens poden ser apreciats millor si coneixem la seva fonamentació científica. A la seva bellesa intrínseca s’afegeix la bellesa del coneixement. I per això volem destacar la Bellesa de l’Univers amb mirada científica. En aquesta sessió parlarem d’un dels fenòmens més espectaculars: Les Aurores Boreals".

Divendres 19 Febrer 2021
Dimarts 9 de març a les 19h: Conferència "Gaia, la Galàxia a les teves mans"

Ponent: Josep Manel Carrasco: ICCUB-IEEC
"El satèl·lit Gaia de l'Agència Espacial Europea (ESA) està revolucionant l'astronomia, proporcionant pistes inèdites sobre l'origen i evolució de la nostra Galàxia, la Via Làctia. L'últim catàleg de dades publicat conté més de 1800 milions d'objectes. En aquesta xerrada descrivim la missió, repassem l'estratègia de Gaia per observar l'Univers i analitzem els últims descobriments que està obtenint.".

Divendres 12 Febrer 2021
Dimecres 24 de febrer a les 19h: Conferència "Comas i Solà. Breu Autobiografia"


Ponent: Ricard Martínez, Soci i ex-President d’Aster
"El 1987, el nostre estimat i sempre recordat company Franscesc Almor, en col·laboració amb en Josep Maria Oliver, llavors President de l'Associació Astronòmica de Sabadell, van rescatar entre els papers que va compilar na Amèlia Sala, vidua de Comas i Solà, 6 folis escrits el 1935, a màquina i en francès, pel propi Comas. Es tractava d'una breu autobiografia. En aquelll mateix 1987 no sabíem el perquè l'havia escrit en francès, ni tampoc amb quin motiu. Ara sabem que aquesta autobiografia li fou demanada per una revista francesa, la qual li va servir de guia per fer un extens article que va publicar el novembre de 1935.
A la conferència llegirem aquests folis tot comentant-los, ampliant el seu contingut i il·lustrant-los amb imatges".

Feed RSS de notícies