Titular notícies
Dimecres 5 Febrer 2020
Dilluns 10 de febrer - Conferència "Organismes complexos extraterrestres: Com poden ser? "

Ponent: Jordi Bozzo. Soci i Ex-President d’Aster
Lloc: Auditori Centre Civic Vil·la Urània
"Si ens fixem en les adaptacions evolutives que han desenvolupat els éssers vius del nostre planeta, podem fer-nos una idea de quines formes podrien tenir uns organismes extraterrestres que hagin estat sotmesos a unes pressions ambientals similars, o podem especular sobre com serien sota unes condicions molt diferents. En aquesta xerrada s’abordaran conceptes evolutius com simetria, cefalització, metamerisme, antropomorfisme, i altres, que s’acompanyaran amb exemples imaginaris d’éssers extraterrestres que ens mostren el cinema i el còmic de ciència ficció."
Us hi esperem.

 


Divendres 24 Gener 2020
Conferència:" El nacimiento de la astronomía institucional en España en tiempos de la Ilustración" que impartirà Rafael Bachiller García i que tindrà lloc el proper dilluns dia 10 de febrer de 2020 a les 19:00 hores, al Palau Montaner, la seu de la Delegació del Govern a Catalunya. En acabat, hi haurà una petita visita guiada a l'edifici, que és de Domènech i Montaner.

El Real Observatorio de Madrid fue fundado por iniciativa de Carlos III a sugerencia de Jorge Juan, si bien su decreto de constitución data de 1790, reinando ya Carlos IV. El edificio principal fue diseñado por Juan de Villanueva, situado en el llamado “Eje de las Ciencias” (junto con la Academia de Ciencias –ahora Museo del Prado- y el Jardín Botánico). Alberga una espléndida biblioteca, con numerosos libros antiguos, y parte de la colección de instrumentos. Desde sus mismos comienzos, las actividades desarrolladas en el Real Observatorio de Madrid han cubierto los campos de la astronomía y de las ciencias de la tierra. En la actualidad, alberga las sedes del Observatorio Astronómico Nacional y del Observatorio Geofísico Central.

Rafael Bachiller García es astrónomo y director del Observatorio Astronómico Nacional (IGN). Gestor del área de Astronomía del Plan Nacional de I+D +i, Secretario de la Comisión Nacional de Astronomía y Delegado español en los Consejos de Dirección de las mayores instituciones internacionales de Astronomía (ESO, IRAM, ALMA, etc.). Autor de más de cien publicaciones en congresos internacionales, unos 300 artículos de divulgación científica, varios libros, etc. Ha participado como investigador principal en más de doce proyectos nacionales e internacionales. Es miembro de numerosos grupos de investigación a nivel nacional e internacional.

Diumenge 19 Gener 2020
Dimecres 11 de març - Conferència "Comas i Solà i el planeta Mart"

Ponent:  Ricard Martínez, Socio y ex-Presidente de Aster
Lloc: Auditori Centre Civic Vil·la Urània
"Comas i Solà realizó desde 1890 importantes observaciones visuales del planeta Marte. Estas observaciones sirvieron para descifrar algunos de los misterios del planeta rojo. La agudeza visual de Comas i Solà, reconocida internacionalmente en una época en que la fotografía astronómica estaba aún en sus inicios, conjuntamente con su interés detectivesco para encontrar explicaciones plausibles a sus observaciones (en el más puro estilo Sherlock Holmes), hacen que sus trabajos sobre Marte sean un capítulo fascinante de su obra"
Us hi esperem.

Dimecres 8 Gener 2020
Dijous 30 de gener a les 19h. Conferencia "Per Santa Llúcia, un pas de puça" al Centre Civic Guinardó

Ponent: Pere Closas, soci d’ASTER

És el dia de Santa Llúcia el dia més curt de l’any?
Què vol dir exactament aquesta dita popular?
Quant dura exactament un any? I com s’ha pogut determinar amb tanta precisió?

Tot plegat potser són preguntes de resposta no tan senzilla com sembla a primera vista.

Més informació a: https://ajuntament.barcelona.cat/ccivics/guinardo/p/32668/per-santa-llucia-un-pas-de-pua

Dimarts 31 Desembre 2019
Dimarts 25 de febrer - Conferència "Mart, una aposta de tot al vermell"

Ponent:  Joan Anton Català. Màster en Astronomia i Astrofísica, químic quàntic, i divulgador científic
"Mart ha fascinat l'home des de sempre. D'on prové aquesta fascinació? En aquesta xerrada repassarem alguns dels moments claus de l'exploració del planeta roig, i discutirem sobre la cerca de vida en aquest planeta"
També es presentarà el nou llibre del ponent "100 històries de l'aventura espacial"; un resum divulgatiu de la història de naus i missions, des de l'Sputnik 1 al New Horizons. 
Us hi esperem.

 

 


Feed RSS de notícies